Nachtvolleybal Staphorst

Help ons helpen! Maak uw bijdrage over op bankrekening NL97 RABO 03608.89.913 t.n.v. Nachtvolleybal Staphorst

Samen genieten van een mooie vakantie

Achtergrond

 

 

Het lijkt een wat wonderlijk toernooi: Nachtvolleybal in Staphorst. Als heel Nederland op één oor ligt, strijden dertig teams in Staphorst aan het net voor de winst.

 

Smashen, blokken en serveren, terwijl de maan aan de hemel gloeit.

De dertig teams slaan niet zomaar een nachtje over. Alles is altijd voor meerdere goede doelen. Jaarlijks ballen de sportievelingen zo'n 10.000 euro bij elkaar. De naaste steunen en sportief bezig zijn, daar stoelt het Nachtvolleybal op. De sporttraditie in het holst der nacht is populair. Binnen no time melden teams zich altijd aan.

Bijna een kwart eeuw geleden steunden vrienden een maat die namens organisatie Canzibe uitgezonden was in zuidelijk Afrika. Ze richtten een nachtvolleybaltoernooi op om hem financieel te steunen. Na terugkeer van hun vriend stopte het toernooi. Althans, dat was de bedoeling. Volleybalvereniging Rouveen en de plaatselijke afdeling van het Rode Kruis pakten de handschoen op. Het was te leuk om dit op te doeken.

Jarenlang speelden de teams voor Mappa Mondo en het Rode Kruis. Vanaf 2017 zijn de goede doelen Stichting Philadelphia uit Staphorst, voor het houden van een wensdag en het Project Bijzondere Vakanties van het Rode Kruis, afdeling Staphorst. Een derde goede doel is een AED bij fietsenzaak Meesters. 'We willen de doelen plaatselijk houden' aldus de organisatie.

Daar komt meer bij kijken dan je denkt. Om te beginnen moet het plaatselijke bedrijfsleven de prijzen sponsoren. Dat lukt elk jaar, maar je moet de ondernemers wel benaderen. Zo'n dertig vrijwilligers zijn de hele nacht in touw om alles in goede banen te leiden. Ze zorgen voor een  natje en een droogje, er moeten scheidsrechters zijn, mensen die de standen bijhouden en ook is er een afdeling sfeerbeheer. Wat is een sfeerbeheerder? 'Iemand die in de nachtelijke uurtjes die boel in de peiling houdt die zorgt dat vermoeide spelers of toeschouwers met een biertje op het leuk houden'.

Sinds 2017 zijn er voor het eerst geen teams die louter bestaan uit volleyballeden. 'Het is een recreatief toernooi. Teams spelen twee keer tien minuten tegen elkaar en er mag slechts onderhands worden opgeslagen. Een team bestaat uit maximaal twee competitiespelers en er moet minimaal één vrouw per team meedoen.

Rond half zes in de ochtend, als de hanen reeds kraaien, spelen de twee beste teams de finale.